De 4C’s

Het kopen van een mooie, hoogwaardige diamant is geen eenvoudige klus. Daarom maken wij onze klanten graag wegwijs in de complexe wereld van de diamant. De hoofdkenmerken die de waarde van de diamant bepalen zijn de 4c’s: carat (gewicht), colour (kleur), clarity (zuiverheid) en cut (maaksel). Iedere klant heeft weer andere voorkeuren. Zo bent u misschien op zoek naar de grootst mogelijke diamant en zijn zuiverheid en kleur minder belangrijk. Anderen verkiezen juist weer een perfecte zuiverheid boven een groot formaat. Wat uw voorkeuren ook zijn, wij adviseren altijd om een diamant met een goed maaksel te kopen.

Carat

De eerste C staat voor carat, in het Nederlands ook wel bekend als karaat. Dit is het gewicht van de diamant. Eén karaat weegt 0,2 gram en kan tot op twee decimalen nauwkeurig aangegeven worden. Aangezien grote diamanten veel zeldzamer zijn, is de waarde van diamanten met een hoog karaat veel hoger. Zo zullen twee diamanten van 0,5 karaat veel minder kosten dan één diamant van 1 karaat, ondanks dat ze evenveel wegen. De overige kwaliteit van de diamanten moet dan wel gelijk zijn om een goede vergelijking van de waarde te maken.

Carat

Color

De beste kleur voor een diamant is kleurloos. Perfecte diamanten hebben geen kleur, tenzij het over gekleurde diamanten gaan. Deze zijn uiterst zeldzaam en daardoor ook zeer waardevol. Des te intenser de kleur, des te waardevoller de diamant. Voor normale diamanten geldt dat de kleur wordt aangegeven op een schaal van D tot Z. D staat voor exceptional white en wordt gebruikt voor perfect kleurloze diamanten. Iedere letter die volgt is een gradatie geler. Het verschil tussen twee letters is alleen door echte professionals te zien, maar een enkele extra gradatie kan al voor een waardevermindering zorgen.

Color

Clarity

Clarity staat voor zuiverheid. Dit gaat dus over de puurheid van de diamant. Aangezien diamant een natuurproduct is, bevat het vaak sporen van de groeigeschiedenis. Zo bevatten veel diamanten insluitsels, die de zuiverheid van de steen verminderen. Om de zuiverheid van een diamant te bepalen, wordt deze bekeken met een loep die het beeld tien keer vergroot. Het aantal insluitsels en de plaats en grootte wordt zo vastgesteld. De beste en zeldzaamste zuiverheidsgraad wordt “loupe clean”, oftewel loepzuiver, genoemd. Bij deze zuiverheidsgraad zijn er met een loep geen enkele insluitsels te zien, wat een diamant enorm waardevol maakt.

Clarity

Cut

De cut of het maaksel van de diamant is enorm bepalend voor de schoonheid van de diamant. Dit gaat om hoe de diamant geslepen is. Des te beter het maaksel van de diamant, des te meer deze zal schitteren en stralen. Dat maakt een goed maaksel dus essentieel, ongeacht de grootte, zuiverheid en kleur van de diamant. Er zijn drie criteria waaraan het maaksel getoetst wordt: proporties, afwerkingsgraad en symmetrie. Hierbij gelden er vier kwaliteitsnormen: excellent, very good, fair en poor. Alleen een echte vakman is in staat om uitstekend te scoren op al deze criteria.

Cut